Language

Vår historia

På jakt
efter rätt
affärsmodell

Expo Facts

År 1891 grundade Surahammars Bruk Vagnfabriksaktiebolaget i Södertelge med verksamhet inom tidens högteknologi – järnvägen.

Drygt hundra år senare ligger Scanias huvudkontor kvar på samma plats och företaget är en framgångsrik global tillverkare av lastbilar, bussar, motorer och tillhörande tjänster. För det nygrundade företaget tog det 30 år att hitta rätt inriktning, men å andra sidan håller den fortfarande.

Vabis tvåaxlad järnvägsvagn, 1893.
Södertälje, Sverige

1850


Järnvägsrusch

Rallare. Arbete på dubbelspåret.
Stockholm och Uppsala vid Alsike – Nordiska Museet

Vagnfabriksaktiebolaget i Södertelge kallades i dagligt tal Vagnfabriken och ägarna satsade på den blomstrande marknaden för järnvägsvagnar.

Trots att Sverige var fattigt och opraktiskt avlångt – 200 mil från norr till söder – byggde staten mellan åren 1850 och 1900 ett järnvägsnät med normalspår som täckte hela landet, ända till de glesbebyggda trakterna längst i norr. Till nätet anslöt en mängd små privata linjer, ofta med mindre spårvidd.

1860


Fattigdom och utvandring

Sverige var ett fattigt jordbruksland, där industrialiseringen låg långt efter länder som Storbritannien. På 1840-talet infördes en lag om obligatorisk grundskola för alla flickor och pojkar och något senare påbörjades den stora järnvägsutbyggnaden i södra Sverige.

På 1860-talet drabbades landet av återkommande dåliga skördar och påföljande svält. Den demokratiska utvecklingen var långsam och den stora massan saknade makt och inflytande. Situationen resulterade i storskalig utvandring. Mellan 1850 och 1920 emigrerade mer än 40 procent av befolkningen för att söka lyckan i andra länder, främst USA.

Svenska emigranter på väg mot USA.

1890


Motoriserade fordon

Den första svenska bilen
Konstruerad av Gustaf Eriksson.

Vabis 1902.
Den första lastbilen tillverkad av Vabis i Södertälje.

Vabis Phaeton automobile, 1910.
Winter cup rally held by KAK. (Royal Swedish Automobile Club)

Staten hoppades att det nya järnvägsnätet skulle snabba på samhällsutvecklingen genom att möjliggöra tung industri även på glesbygden.

I slutet av 1800-talet var efterfrågan på järnvägsvagnar enorm och många hoppfulla entreprenörer sökte sig till denna framtidsbransch. Vagnfabriksaktiebolagets affärer blomstrad. Företaget tillverkade gods- och personvagnar för järnvägen och hästdragna spårvagnar.

 

1900


Avtagande järnvägsaffär

Järnvägsboomen mattades i början av 1900-talet, när behovet av vagnar var mättat. 

1907 ändrade därför VABIS ledning inriktning till automobiler, med en ny fabrik i Södertälje för tillverkning av enbart “standardfordon” och motorer. De senare såldes även för industri- och marinbruk.

Vabis första fabrik och huvudkontor
Södertälje, 1907

1907


Skilda koncept

Vabis 1903 and Scania typ A.
1990

VABIS ingenjörer var innovativa. 1907 lämnade den första lastbilen med tippflak fabriken, liksom föregångaren till bussen i form av en lastbil med avtagbar passagerarplattform.

Men utan vinster från den tidigare så lönsamma järnvägsverksamheten fick investeringarna i egna konstruktioner och den nya fordonsfabriken katastrofala följder.

 

1911


Samgåendet

Den framgångsrika verksamheten i Malmö fick Scanias VD Per Alfred Nordeman att se sig om efter expansionsmöjligheter och han fann en lämplig partner i VABIS i Södertälje.

1911 gick de två företagen samman och bildade Scania-Vabis. Alla motorer, personbilar, motordressiner och lättare fordon producerades i Södertälje, medan Scania i Malmö fokuserade på lastbilar och andra tunga fordon. Huvudkontoret låg i Södertälje.

 

Scania-tillverkning i Malmö.
Fabrikens kapacitet var 125 fordon om året.

Per Alfred Nordemann,
Scania-Vabis första VD från 1911 till 1918.

August Nilsson, Designer at Scania Vabis

1920


Kriget slår hårt

Det förväntade uppsvinget efter första världskriget uteblev. Istället följde deflation, vilket fick katastrofala följder för Scania-Vabis. Inköpen av råvaror och stora investeringar i produktionskapacitet visade sig kostsamma.

Företagets affärsidé var att konkurrera med utländska tillverkare med hjälp av storskalig produktion. Men så snart importhindren togs bort översvämmades den svenska marknaden av billiga, massproducerade, utländska fordon. Scania-Vabis hade ingen chans i denna stenhårda konkurrens.

1920


Ny inriktning

Scania-Vabis gick in i 1920-talet i allvarlig kris och redan 1921 likviderades företaget. Men företagsnamnet räddades och Scania-Vabis kunde snart återuppta verksamheten. 

Till ny VD utsågs Gunnar Lindmark, som tillsammans med chefsingenjör August Nilsson ledde företaget under en lång period av stabilitet. All produktion flyttades till Södertälje och företaget fokuserade på tunga lastbilar och bussar, där man slapp konkurrera med massproducerade standardfordon från utlandet. En ny serie toppventilmotorer utvecklades av August Nilsson och hans team.

Gunnar Lindmark,
VD Scania-Vabis.

1920


Personliga kontakter

En Scania-Vabis postbuss i Sverige

Scania-Vabis omnibuss-broschyr

Företagsledningen hittade också nya konstruktionslösningar genom att samarbeta med kunder som ställda speciella krav på fordonen. Dessa kunder var ofta institutionella, till exempel Statens Järnvägar, Kungl. Väg- och vattenbyggnadsstyrelsen och Postverket.

Scania-Vabis ledning odlade vänskapliga relationer med kunderna och när ingenjörer fick prata direkt med ingenjörer gick samarbetet smidigt. Företaget blev specialiserat på att skapa lösningar anpassade efter kundens behov.